تازه های علوم پایه

16 Jan 2022
کد خبر : 3788440
تعداد بازدید : 562

 

 

 

 

 

 

 

 

در راستای بزرگداشت سال 2022  به عنوان سال جهانی علوم پایه ، سایت دانشکده علوم پایه دانشگاه بوعلی سینا به طور مستمر اخباری از جدیدترین رویدادها و کاربردهای علوم پایه در سطح جهان را به نمایش می گذارد. همچنین معاونت پژوهشی این دانشکده پذیرای ایده ها و اخبار جالب شما در این خصوص می باشد.

 

مطالب خود را به آدرس زیر برایمان بفرستید تا به نام خودتان در سایت منعکس شود.

basu.science.research@gmail.com

 

 

Brain Region Responsible for Making Sure People Pronounce Words As Intended

 
 

ناحیه ای از مغز مسئول اطمینان از ادای کلمات بنحوی است که می خواهیم

 

 

TOPICS: Brain Neuroscience New York University NYU Langone Medical Center Speech

By NYU LANGONE HEALTH/NYU GROSSMAN SCHOOL OF MEDICINE FEBRUARY 5, 2022

 

یک مطالعه جدید نشان می دهد ناحیه ای که از سطح چین خورده بالای مغز که شکنج پیش مرکزی پشتی نامیده می شود ، نقش اساسی در نحوه استفاده افراد از آوای صدای خود جهت کنترل نحوه شنیدن کلمات دارد. محققان می‌گویند توانایی گرفتن نشانه‌هایی از صدای خود هنگام صحبت کردن ، برای گفتار روان ضروری است. همچنین مشخص شده است که هر فرد قادر به ایجاد سازگاری‌های سریع مانند کاهش سرعت گفتار برای بیان بهتر کلمات چند هجایی و یا بالا بردن صدای خود برای غلبه بر صدای بلند پس‌زمینه ، بر اساس این نشانه‌هاست. این مطالعه جدید که توسط محققان دانشکده پزشکی دانشگاه گروسمن نیویورک انجام می شود ، بر روی زیرنواحی لایه سطحی مغز یا قشر مخ تمرکز دارد. زیرا مشخص شده است این نواحی ، نحوه حرکت دهان ، لب ها و زبان را برای تشکیل کلمات کنترل نموده و در پردازش آنچه می شنویم ، نقش دارند. اما نقش دقیق هر زیرناحیه در بازخورد گفتاری بلادرنگ ، تا کنون مشخص نشده است ، که دلیل آن تا حدودی مربوط به مشکلات در دسترسی مستقیم به مغز در زمانی است که مردم زنده هستند و صحبت می کنند. نتایج تحقیقات جدید که در 3 فوریه 2022 بصورت آنلاین در مجله (PLOS Biology (منتشر شده است ، نشان می دهد در حالی که عمدتاً از سه ناحیه قشری مغز ، شکنج گیجگاهی فوقانی و شکنج فوق جانبی در تصحیح خطاهای گفتاری نقش دارند، زمانی که تأخیر در گفتار به حداکثر می رسد و در واقع خطاهای بازخوردی رخ می دهد ، تنها نقش شکنج پیش مرکزی پشتی ، غالب است. این تأخیرهای بازخوردی کوتاه از 0 تا بیش از 200 میلی ثانیه متغیر بوده و الگوی مبهم از گفتار واقعی را ارائه می دهد. دکتر آدین فلینکر، محقق ارشد عصب‌شناس ، می‌گوید: " مطالعه ما برای اولین بار نقش مهم شکنج پیش‌مرکزی پشتی را در حفظ کنترل گفتار در حین صحبت و اطمینان از این که کلماتمان را آنطور که می‌خواهیم تلفظ می‌کنیم ، تأیید می‌کند ". دکتر فلینکر می‌گوید که تیم تحقیقاتی وی در نظر دارد مطالعات بیشتری در مورد مکانیسم‌های بازخوردی مغز جهت کنترل گفتار انجام دهد و به طور تخصصی این تیم به دنبال آن است که توضیح دهد آیا شکنج پیش مرکزی پشتی مسئول ایجاد حافظه اولیه مغز برای نحوه ادای کلماتی است که در نظر داریم و خطاهای موجود در نحوه بیان کلمات پس از ارسال سیگنال پایه از مغز و تبدیل آن به حرکات ماهیچه ای مورد نیاز جهت شکل گیری کلمات، را مورد توجه قرار می دهد. وی می‌گوید اکنون که ما معتقدیم نقش دقیق شکنج پیش مرکزی پشتی را در کنترل خطاهای گفتاری می دانیم ، ممکن است در آینده بتوان برای درمان مواردی چون لکنت زبان و پارکینسون که در هر دو آن ها مشکلات تاخیر در پردازش گفتار در مغز دخیل است ، روی این ناحیه از مغز تمرکز نمود.

 

 
 
 
میراگر

 

 

یکی از جالبترین ابزارهای فیزیکی مدرن  در صنعت ساختمان سازی وسیله ای به نام میراگر است. میراگر به وسیله‌ای گفته می‌شود که در بناها و سازه‌های بلند مانند برج‌ها وپل‌ها در مناطق زلزله خیز و بادخیز نصب می‌شود تا از لرزش‌های سازه در مواجه با باد و زلزله که می‌تواند منجر به خسارات جانی و مالی فراوان شود، بکاهد. میراگر باعث میرایی نیروهای جانبی وارد شده به سازه می‌شود. بیشتر نیروهای جانبی وارد شده به ساختمان در اثر زلزله و باد و طوفان‌های شدید است.  میراگر در نبود نیروهای جانبی، غیرفعال است و به محض وارد شدن نیرو وارد عمل می‌شود.

 

 

به طور کلی بحث میراگرها و مقاوم سازی سازه در ایران مقوله تازه‌ای است و با توجه به لرزه خیز بودن ایران این بخش از مهندسی سازه از اهمیت زیادی برخوردار است. میراگرها انواع بسیار متفاوتی دارند و با توجه به شرایط محیطی و طراحی خاص هر سازه از یک یا چند نوع خاص میراگر استفاده می‌شود.

 

برخی از انواع میراگرها عبارتند از :

  • میراگرهای الاستومتری (Elastomeric Damper)
  • میراگر اصطکاکی (Friction Damper)
  • میراگر مایع ویسکوز(Viscous Fluid Damper)
  •  میراگر هیسترزیس(Steel Hysteresis Damper)
  • میراگرهای کابلی سازگار (Adaptive Cable Dampers)
  • میراگر جرمی تنظیم شونده(  (tuned mass damper
در ادامه با یکی از بناهایی که از میراگر جرمی تنظیم شونده استفاده می کند آشنا می شویم. برج تایپه ۱۰۱

 

 

 

میراگر جرمی تنظیم شونده

میراگر جرمی تنظیم شونده در واقع یک دستگاه نصب شده در سازه برای کاهش دامنه لرزش‌های مکانیکی است. عملکرد آن به این صورت است که بسامد میراگر نسبت به بسامد سازه تنظیم می‌شود و در هنگام وقوع زلزله فعال شده و نیرویی خلاف حرکت سازه در اثر نیروی زلزله به سازه وارد می‌کند. مهم‌ترین نکته در طراحی میراگر جرمی تنظیم شونده، تعیین میزان سختی فنرها و میزان نسبت جرم آونگ به جرم سازه است. جنس آونگ در این سیستم از بتن، سرب یا فولاد است و به شکل مربع یا مستطیل و یا کره به صورت تکی یا چندتایی ساخته شده و در طبقات بالایی سازه نصب می‌شود.

   

عظیم ترین بنای فعلی جهان که با استفاده از این تکنولوژی ساخته شده است برج تایپه ۱۰۱می‌باشد. این برج  آسمانخراشی ۱۰۱طبقه‌ای در شهر تایپه در کشور تایوان است. "تایپه صد و یک"بزرگترین برج مسکونی جهان است که با 508 متر ارتفاع در منطقه‌ای زلزله‌خیز ساخته شد تا میزان مقاومتش را به نمایش بگذارد. 

راز مقاومت این برج در کره فولادی ۶۶۰ تنی است که در بین طبقه ۸۷ تا ۹۲ برج به ۱۶ بازوی فولادی آویخته شده‌است. این پاندول غول پیکر تعادل ساختمان را در برابر زلزله‌های بسیار شدید و توفان‌های مهیب که در این منطقه امری عادی و همیشگی است، حفظ می‌کند. سرعت بعضی از توفان‌های این منطقه بیش از ۲۵۰ کیلومتر در ساعت است و گاهی در این منطقه سالی ۲۰۰ بار زلزله می‌آید.

 

منابع:

https://wiki.kargosha.com/%D9%85%DB%8C%D8%B1%D8%A7%DA%AF%D8%B1-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%D9%88-%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D8%A2%D9%86/

https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AA%D8%A7%DB%8C%D9%BE%D9%87_%DB%B1%DB%B0%DB%B1

 

 
پایان