نخستین گام برای راه راه اندازی رشته زمین شناسی دانشگاه بوعلی سینا در سال 1365 با حضور آقای مهندس عباس نمازی دانش آموخته کشور آلمان به عنوان بنیانگذار گروه برداشته شد. بدین منظور، ایشان افزون بر دریافت مجوزهای لازم برای راه اندازی رشته، اقداماتی برای تهیه ی ابزار و وسایل آزمایشگاهی و جذب نیروی توانمند تلاش های فراوانی به خرج داد.

از آنجا که پیش از انقلاب اسلامی ، فرانسوی ها کاردانی زمین شناسی را در دانشگاه بوعلی تدریس می کردند، مقداری از این وسایل از محل ابزار اهدایی دولت فرانسه که در دانشگاه برجای مانده بود، تامین شده و الباقی خریداری شد. گروه زمین شناسی ازآغاز تاکنون، در ساختمان کنونی دانشکده علوم پایه قرار داشته و دارد.

پس از زحمات بسیار سرانجام در سال 1366 اولین گروه دانشجویان زمین شناسی کارشناسی در قالب روزانه پذیرش شدند. در سالهای بعد تا سال 1372 گروه فعالیت خود را با جذب دانشجوی کارشناسی در دوره های روزانه، شبانه و نیمه حضوری افزایش داد. از جمله اقدامات ارزنده ی این سالها می توان به خرید کتاب های تخصصی آموزشی، خرید ابزارهای پیشرفته از جمله میکروسکوپ های پلاریزان، استریوسکوپ، دستگاههای تهیه برش نازک و برش صیقلی، آزمایشگاه پیشرفته زمین شناسی مهندسی و ژئوتکنیک، آزمایشگاه جذب اتمی، آزمایشگاه رسوب شناسی و نمونه های سنگی و فسیلی و نیز راه اندازی موزه (گنجینه) ی زمین شناسی به همت آقای مهندس عباس نمازی و دانشجویان کوشای آن سالها اشاره کرد.

 این گنجینه که در طبقه زیرین دانشکده علوم پایه قرار دارد، در بردارنده نمونه های گوناگونی از سنگ، کانی، بلور، گوهر سنگ، سنگواره، مدل های مصنوعی بلورها، مدل های مصنوعی سنگواره های ذره بینی و نمونه هایی از بمب آتشفشانی، نفت خام، اثر موجودات قدیمی بر روی سنگ ها و .. است. برخی از نمونه های این گنجینه مانند سنگواره های ماهی با سن حدود 40 میلیون سال، و سنگواره دندان یک مهره دار دریایی بسیار بزرگ با سن کمتر از 10 میلیون سال در سطح خاورمیانه بی مانند هستند. گسترش و تکمیل گنجینه ی گروه زمین شناسی در تمامی این سالها مدیون دانشجویان مستعد و علاقمند و اساتید دلسوزی بوده است که یافته های خود را در اختیار گروه قرار داده اند.

اولین سری دانشجویان کارشناسی ارشد در سال  1377 در گرایش زمین شناسی مهندسی جذب دانشکده شده  و اولین سری دانشجویان دکتری در سال  1387 در همان گرایش وارد دانشکده شدندکه فقط دو دانشجو بودند.

گروه زمین شناسی دانشگاه بوعلی سینا امروزه دانشجویان خود را در دوره کارشناسی این رشته بدون گرایش، و در دوره کارشناسی­ ارشد در شش گرایش زمین­ شناسی مهندسی، رسوب­ شناسی و سنگ­ شناسی رسوبی، پترولوژی، زمین­ شناسی اقتصادی، تکتونیک و زمین ­شناسی زیست محیطی  می­ پذیرد. دوره دکتری این گروه نیز در چهار گرایش زمین­ شناسی مهندسی، رسوب­ شناسی و سنگ­ شناسی رسوبی، پترولوژی و زمین ­شناسی اقتصادی فعال است .

این گروه هم اینک با 15 عضو هیات علمی، در حال آموزش حدود 300 نفر دانشجو  می باشد که حدود 90 تن دانشجوی کارشناسی ارشد و حدود 40 تن دانشجوی دوره دکتری بوده و نزدیک 130 تن دانشجویان دوره کارشناسی می باشند.