زیست شناسی

زیست شناسی


 

 

گروه زیست شناسی دانشگاه بوعلی سینا در سال 1372 با جذب آقای دکتر مرتضی عطری در این دانشگاه آغاز شد.گرچه پیش از ایشان، مرحوم دکتر حسین نصیری حاجی لو دروس مربوطه را به دانشجویان تدریس می کردند، اما گروه مجزایی تحت عنوان گروه زیست شناسی در این دانشگاه وجود نداشت.پس از پیگیریهای این عزیزان به عنوان بنیانگذاران گروه، و با کمک مسئولان وقت دانشگاه، نهایتا" در سال 1373 گروه زیست شناسی دانشگاه بوعلی سینا در همین بنای فعلی دانشکده علوم پایه با پذیرش اولین دوره دانشجوی مقطع کارشناسی در رشته علوم گیاهی رسما فعالیت آموزشی خود را با یک آزمایشگاه و در نظر گرفتن فضایی کوچک بعنوان هرباریوم به منظور جمع­آوری و آرشیو نمونه­های گیاهی آغاز نمود.

گروه تا سال ۱۳۸۰ با جذب اعضا هیات علمی و بورسیه جدید کادر علمی خود را تقویت نموده و با افزودن فضای فیزیکی و ایجاد و تجهیز آزمایشگاه­های مختلف و نیز اختصاص فضایی جدید جهت هرباریوم گیاه­شناسی و ثبت آن بعنوان هرباریوم دانشگاه بوعلی سینا در نمایه بین­المللی هرباریوم­های دنیا، فعالیت­های آموزشی و پژوهشی خود را توسعه بخشید.

در طول این مدت و در سایه پیگیری و تلاش مستمر و نیز در راستای انجام امور پژوهشی دانشجویان رشته سیستماتیک گیاهی، روز به روز به غنای ذخایر نمونه­های گیاهی هرباریوم افزوده شد. در حال حاضر این هرباریوم بعنوان یک موزه گیاه­شناسی ارزشمند با حدود ۱۰۰ هزار نمونه گیاهی بی­ تردید یکی از بزرگترین و غنی­ترین موزه­های گیاه­شناسی کشور است که با هرباریوم­های داخلی و خارجی در ارتباط و تعامل پژوهشی است و اساتید و دانشجویان دانشگاه­ها و پژوهشگران مراکز تحقیقاتی مختلف جهت مطالعه و بازدید از نمونه­ها به این موزه مراجعه می­کنند.

در سال 1387 ماموریت راه اندازی دکتری زیست شناسی اکولوژی گیاهی از سوی انجمن زیست شناسی علوم و وزارت علوم به آقای دکتر عطری و همکاران ایشان داده شد و پس از دو سال تلاش و رای زنی با سایر دانشگاهها و مراکز علمی مربوطه، برای اولین بار دکتری زیست شناسی اکولوژی گیاهی در سال 1389توسط دانشگاه بوعلی سینا در ایران راه اندازی شده و اقدام به جذب دانشجو در این دانشگاه و چند دانشگاه یگر کرد.

پذیرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای اولین بار در مقطع کارشناسی ارشد در رشته سیستماتیک گیاهی در سال ۱۳۷۹ و در مقطع دکتری در همین رشته در سال ۱۳۸۵ صورت گرفت. اولین دوره دانشجویان کارشناسی ارشد رشته فیزیولوژی گیاهی در سال   ۱۳۸۵ ، کارشناسی ارشد رشته تکوین گیاهی در سال  ۱۳۸۷ و کارشناسی ارشد رشته فیزیولوژی جانوری در سال ۱۳۸۸ در گروه زیست­شناسی پذیرش شدند. همچنین اولین دوره دانشجویان مقطع دکتری در رشته فیزیولوژی گیاهی در سال  ۱۳۹۰  و در رشته تکوین گیاهی در سال  ۱۳۹۳ در گروه زیست­شناسی پذیرش شدند. در سال ۱۳۹۸ نیز رشته زیست­شناسی سلولی و مولکولی در مقطع کارشناسی به مجموع رشته­های این گروه افزوده شد. همچنین در طول سالـهای گذشته تجهیزات آزمایشگاهی گرایش­های مختلف این گروه ارتقا یافته و اکنون با ۱۰ آزمایشگاه تخصصی، هرباریوم گیاه­شناسی و گلخانه تحقیقاتی و دارا بودن دانشجویان علاقه­مند و نیز اساتید پرتلاش یکی از گروه­های فعال و مطرح دانشکده از نظر رتبه  و جایگاه علمی اساتید و چاپ مقالات پژوهشی بین­المللی و ثبت گونه­های جدید گیاهی است .

امروزه این گروه با داشتن 9 عضو هیات علمی، پذیرای حدود 300 دانشجو است که از این تعداد، 15 نفر دانشجوی مقطع دکتری، 35 نفر دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و بقیه دانشجوی مقطع کارشناسی می باشند.
از سال ۱۳۹۸ به بعد، دوره کارشناسی این رشته در دو گرایش گیاهی و زیست­ شناسی مولکولی-سلولی دانشجو می ­پذیرد. دوره کارشناسی­ ارشد نیز در 4 گرایش  گیاهی (به تفکیک گرایش فیزیولوژی گیاهی، سیستماتیک گیاهی و سلولی و تکوین گیاهی) و زیست ­شناسی جانوری دایر است. تنها دوره دکتری این رشته، زیست ­شناسی گیاهی است که در گرایش سیستماتیک گیاهی، سلولی و تکوین گیاهی و فیزیولوژی گیاهی دانشجو  می پذیرد